Input geven op de werking van Let’s face it Scrapbook

Let's face it scrapbook screenshot, emotieherkenning, autismeWe hebben contact gehad met de ontwikkelaar van Let’s face it Scrapbook: Jim Tanaka. Jim is erg gecharmeerd van ons initiatief en het kennisportaal, en staat open voor samenwerking.
Ondanks dat de tool ontwikkeld is voor kinderen, zijn we er beide van overtuigd dat de app, met wat aanpassingen, ook bruikbaar kan zijn voor jongeren en volwassenen. Echter hebben wij van het kennisportaal wel de vraag: werkt het echt?

Wil je meehelpen om deze (gratis IOS) app te testen en wil je meedenken hoe dit in de praktijk ingezet kan worden (met wat aanpassingen)? Laat dan van je horen via ons webformulier, of via de reactieformulier onderaan deze blogpost.

Als er meerdere mensen positief hierover zijn, dan gaan we kijken hoe we verder kunnen samenwerken met Jim. Dan kunnen we mogelijk er voor zorgen dat er:

  • een android versie komt,
  • een Nederlandstalige versie,
  • een versie die beter aansluit bij volwassenen,
  • eventuele andere verbetervoorstellen doorgevoerd worden.

Wat willen we precies uitzoeken

Wat wij erg interessant vinden is de optie dat mensen zelf een database kunnen maken met beeldmateriaal van emoties en deze zelf kunnen categoriseren. De game-ontwikkelaar biedt in de app een aantal spellen aan om mee te oefenen. Maar mogelijk zijn er zelf ook oefeningen te verzinnen waarbij de app als hulpmiddel dient.

De vijf vragen die wij voor jou als tester hebben zijn:

  • Hoe gebruik jij het om vaardigheden te leren om emoties bij anderen te herkennen?
  • Welke oefeningen heb je zelf verzonnen en hoe werken deze?
  • Leer jij beter de emoties van naasten herkennen met deze game?
  • Leer je er ook andere vaardigheden door? en zo ja, welke?
  • Wat zou er aangepast moeten worden om de game nog beter te maken?

De app geeft veel vrijheid om zelf te kiezen hoe je emoties categoriseert en dat je er op een eigen manier de tool kan inzetten. Daarom willen we je vragen om eens goed te experimenteren en uit te vinden wat voor jou werkt. Of misschien kom je er achter dat de app ook helpt om andere type vaardigheden te leren.
Door jouw ervaring te delen op onze pagina over Let’s face it scrapbook, inspireer je anderen met op wat voor manier deze game goed ingezet kan worden om iets te leren. Daarnaast gebruiken we jouw input om na te gaan of het interessant is om met Jim een samenwerking aan te gaan en wat er verbeterd kan worden.

Heb je vragen over bovenstaande, laat het ons weten.


Achtergrond informatie

Jim Tanaka heeft deze app ontwikkeld samen met zijn studenten. Zij hebben dit gedaan op basis van de onderzoeken die hij en collega’s hebben gedaan op het gebied van gezichts- en emotieherkenning bij mensen met autisme. Jim is er van overtuigd dat wanneer mensen gebruik maken van zelf gemaakte video’s, zij beter kunnen leren om deze gezichtsuitdrukkingen te leren herkennen. Deze nieuwe versie is als prototype uitgebracht om hun aanname (hypothese) te toetsen of zelf gemaakte beelden en video’s voor dit leereffect zorgen.

Wil je meer achtergrondinformatie, bekijk dan de onderstaande drie blogposts:

  1. In het artikel Let’s face it scrapbook staat de game beschreven en waar je hem kunt downloaden.
  2. In het artikel hiërarchisch model voor herkennen gezichtsuitdrukkingen staat de theoretische achtergrond beschreven van de game.
  3. In het artikel over de 2005 versie van Let’s face it staan de uitkomsten van de onderzoeken die gedaan zijn met een vorige versie van de game.
Log in om reacties te kunnen plaatsen en te lezen.