Social stories hulpmiddel om emoties anderen te begrijpen

Social Stories herkennen gezichtsuitdrukkingen - emotie anticipatie autismeTijdens het literatuur onderzoek kwam het begrip social stories naar voren. Dit wordt als leermiddel ingezet voor mensen met autisme. Het is een methode om sociale situaties te leren begrijpen en hoe hierin te anticiperen. De Nederlandse site sociaal op stap biedt een paar honderd social stories aan waaronder een aantal die te maken hebben met emotieherkenning en anticipatie.

Deze zijn hieronder weergegeven, mogelijk kan je ze gebruiken om meer duidelijkheid te krijgen over emoties bij anderen. De thema’s die besproken worden zijn:

  • Hoe kan ik (non-)verbale communicatie begrijpen?
    het fysiek uiten van emoties is een vorm van non-verbale communicatie.
  • Gezichtsuitdrukkingen
    Emoties en gevoelens zijn herkenbaar aan gezichtsuitdrukkingen. Dit is een vorm van non-verbale communicatie.
  • Wat is communicatie?
    beschrijft wat verbale en nonverbale communicatie is. Het uitdrukken van emoties met je lichaam, gezicht en stemgeluid is een vorm van nonverbale communicatie.
  • Hoe kan ik iemand troosten?
    deze social story gaat over de emotie verdriet.
  • Vriendschap is wederkerig
    maakt duidelijk wat wederkerigheid betekent. De website emotie-anticipatie gaat over het leren anticiperen op de emoties van anderen. Het anticiperen op iemand anders zijn emoties is een vorm van wederkerigheid: je houdt rekening met de ander.
  • Hoe kan ik mijn gevoel herkennen?
    deze social story maakt je bewust dat een gevoel dat je hebt ook fysiek geuit wordt door je lichaamshouding, gezichtsuitdrukking, etc.

Klik op het vinkje(je hebt op het vinkje geklikt) achter de link als je meer toelichting wilt hebben wat dit onderwerp te maken heeft met het anticiperen op emoties van anderen.

Laat in een reactie hieronder weten wat je wel en niet aan deze social stories hebt gehad. Hiermee help je andere lezers en ons om na te gaan welke hulpmiddelen wel en niet werken en waarom. Deze input gebruiken we bij het ontwikkelen en beoordelen van digitale trainingen.

Ben je een social story tegengekomen die we gemist hebben en goed is om deze toe te voegen? Zet het in de reactie hieronder of stuur ons een bericht via het formulier.

Log in om reacties te kunnen plaatsen en te lezen.